Ugrás a fő tartalomhoz

A klasszikus valószínűség

Egy kísérletet nn alkalommal végzünk el, ekkor legyen kk az AA esemény bekövetkezéseinek száma. Ekkor a kn\frac{k}{n} hányadost AA a kísérletsorozatra vonatkozó relatív gyakoriságának nevezzük.

Ha a kísérletek száma a végtelenbe tart, az adódó relatív gyakoriságok egy érték körül kezdenek ingadozni, amit a AA esemény valószínűségének nevezzük és P(A)\mathrm{P}(A) jelöljük.

Erre a következők axiómák teljesülnek:

  1. Minden AA esemény esetén: 0≤P(a)≤10 \le \mathrm{P}(a) \le 1.
  2. A biztos esemény valószínűségé 1
  3. Ha A1,A2,…A_1, A_2, \dots egymást páronként kizáró események, akkor P(A1)+P(A2)+⋯=P(A1+A2+… )\mathrm{P}(A_1) + \mathrm{P}(A_2) + \dots = \mathrm{P}(A_1+A_2+\dots)
tanács

Az axiómákból levezethetőek az alábbi fontos tulajdonságok:

  • P(∅)=0\mathrm{P}(\emptyset) = 0
  • P(A‾)=1−P(A)\mathrm{P}(\overline{A}) = 1 - \mathrm{P}(A)
  • P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)\mathrm{P}(A \cup B) = \mathrm{P}(A) + \mathrm{P}(B) - \mathrm{P}(A \cap B)

Klasszikus valószínűségi mező​

Klasszikus valószínűségi mezőről beszélünk, ha

  • az elemi események száma véges
  • az elemi események valószínűsége egyenlő

Legyen AA egy esemény. Ha AA felírható elemi események szorzataként, akkor valószínűsége

P(A)=P(ω1+ω2+⋯+ωk)=k⋅1n=kn\mathrm{P}(A) = \mathrm{P}(\omega_1 + \omega_2 + \dots + \omega_k) = k \cdot \frac{1}{n} = \frac{k}{n}

azaz az esemény valószínűsége a kedvező esetek és az összes eset számának hányadosa.

veszély

A klasszikus valószínűség egy nagyon specifikus modell, sokszor a való életre nem jellemző az a szimmetria, mely a modell alapját jelenti.